Blog

Menší origami vhodné pro děti

Origami jsou skvělým způsobem, jak zabavit děti, když je venku ošklivě. Těm menším pomůžete, ty starší necháte tvořit samotné. Budou nadšené, že něco vytvořily, a ještě se něco naučí.

I nás naši rodiče, když jsme byli malí, učili skládat z papíru. Skládali jsme vlaštovky, letadýlka nebo skládačku Nebe peklo ráj. Jen nám tehdy nikdo neřekl, že se tomu všemu vlastně říká origami.

Ačkoliv se první origami našly již ve starověké Číně a Japonsku, teprve v nedávných letech se zvýšila jejich popularita. Mnozí lidé této cenově dostupné zábavě úplně propadli a možná jí propadnou rovněž vaše děti.

Origami z papíru jako výuková metoda

Skládání origami z papíru je pro děti zábava, při níž se však zároveň učí. Podle odborníků si při skládání budují zejména následující dovednosti:

Geometrické koncepty

Děti se učí porozumět geometrickým konceptům, seznamují se s různými tvary, budují si prostorovou představivost.

Přemýšlení

Schopnost vizualizovat problém je v životě důležitá, a právě při skládání origami si ji děti budují.

Zlomky

Skládáním papíru na polovinu, na čtvrtiny atd. vlastně demonstrujete zlomky.

Trpělivost a pečlivost

Kdo chce dosáhnout dokonalého výsledku, ten musí každý ohyb provádět pečlivě a přesně.

Věda hrou

Tenký list papíru není sám o sobě příliš silný, avšak jakmile ho složíte, jeho vlastnosti se změní. Tímto způsobem se děti učí poznávat fyzikální principy.

Motorické dovednosti

Menší děti trénují své motorické dovednosti, když se snaží papír přesně přeložit.

Jak vidíte, origami pro děti představuje přínosnou aktivitu v jakémkoliv věku.

Začněte s jednoduchými modely origami

Zpočátku můžete začít skládat z obyčejného papíru, a pokud to dítě bude bavit, je možné zakoupit jednoduché skládačky, které se dají dát do rámečku či vystavit na poličku. Pro děti máme v naší nabídce kategorii MINI. Skládačky z této kategorie poskládáte do 30 minut, což je pro děti tak akorát, aby se nezačaly nudit. Chcete si i vy zkusit složit skládačku od PaperTime?

Jak se zrodilo moderní skládání z papíru?

Skládání papíru původně jen pro elitu

Skládáním papíru se jako první zabývali Japonci asi v 2. století našeho letopočtu. V současnosti jsou papírové modely velmi oblíbené, jelikož jde o cenově dostupnou zábavu. V počátcích se však skládání věnovala pouze elita a nešlo jen o zábavu. Japonští mniši skládali figurky pro náboženské účely, složení papíroví motýli zdobili lahve na svatebních hostinách, papírové složené dárkové obaly se používaly jako symbol upřímnosti a čistoty.

Tehdy byl totiž papír poměrně drahý. Jakmile se stal cenově dostupnějším, skládání se začali věnovat i běžní lidé. Vytvářeli skládaná přání a obálky pro korespondenci, učitelé matematiky skládali nejrůznější tvary, na nichž dětem demonstrovali geometrii.

1 přání za 1000 složených jeřábů

V Japonsku existuje starověká legenda, podle které se vám splní přání, pokud sami složíte tisíc papírových jeřábů. Některé varianty legendy tvrdí, že se vám nesplní jedno přání, ale získáte věčné štěstí, uzdravení z nemoci nebo dlouhý život.

Moderní variace skládání papíru

V tradičním pojetí bylo zakázáno papír stříhat či lepit, ale standardy se během let značně uvolnily. Stříhání a lepení totiž umožňují vytvářet ještě působivější papírové modely. Kromě toho se už dávno nepoužívá pouze klasický papír. Lidé skládají z papíru balícího, scrapbookového, ručně vyrobeného, nebo tvrdšího.

Také všechny naše papírové modely jsou zhotovené z tvrdého a pevného papíru, aby déle vydržely, a skládají se z několika dílků. Stříhat se nemusí, vše je připraveno, budete ovšem potřebovat štětec a lepidlo, které pro vás také máme. Vyzkoušíte si i vy složit skládačku od PaperTime?

Jak se vyrábějí skládačky

Věděli jste, že výroba jedné skládačky trvá průměrně 53 dnů? ⏳

Všechny skládačky PaperTime vyrábíme sami u nás v Česku. Je to docela náročná a puntičkářská práce, kterou ale musíme udělat, abychom přišli s novými nápady a zařadili nové motivy do našich kolekcí. Dneska vás necháme nakouknout pod pokličku a ukážeme vám, co musíme udělat předtím než vám představíme nový produkt.

V první řadě je potřeba nápad. Nasloucháme vám, ptáme se, co by se vám líbilo a vybíráme především to, co chcete právě vy.

vyroba-1

Když je o výběru skládačky rozhodnuto, připravujeme grafické návrhy. Všechno začíná 3D modelem reálného zvířete, který pomocí grafického editoru Blender zjednodušujeme tak, aby to odpovídalo našemu stylu. 

vyroba-2

Následuje část ručních úprav. Aby skládačky vypadaly čistě a minimalisticky, používáme geometrické tvary podobných velikostí, které pak tvoří kouzlo našich skládaček. Odstraníme všechno zbytečné a necháme jen ty nejvýstižnější znaky zvířátek, díky kterým je jednoduše poznáte.

vyroba-3

Máme hotový model, který potřebujeme přesunout z 3D prostoru na 2D výkres, neboli z vizualizace na papír. V tom nám opět pomáhá speciální software, pomocí kterého rozdělíme skládačku na jednotlivé dílky, přidáme k nim patky a čísla, a nakonec vytiskneme.

Dále probíhá výroba prototypu. Dílky máme připravené tak jak to znáte od nás z balení, bohužel si ale musíme sami vystříhat a připravit ohyby a zabere to tak mnohem více času... Tento proces je časově náročný a opakuje se několikrát dokola, dokud skládačku nedoladíme do podoby, kdy je jednoduchá ke skládání. 

vyroba-4

Ve chvíli, kdy odstraníme všechny chyby a jsme spokojeni s výsledkem, připravujeme podklady pro výrobu. Výrobce se kterým spolupracujeme vše gravíruje laserem, jednotlivé dílky, všechny rýhy, ohyby, čísla i písmena.

vyroba-6

Předtím než vše zabalíme musíme skládačku ještě poskládat a popřípadě upravit nesrovnalosti. Pak už zbývá jen vyrobit balení, všechno zabalit, vyfotit, přidat na k nám na web, poslat partnerům do obchodů a postnout na naše sociální sítě. A konečně je skládačka hotová a připravena  vyrazit na cestu k vám domů, abyste ji složili a udělali radost sobě a okolí.

vyroba-7

Jak na vánoční atmosféru

Vánoce se blíží a stejně tak i čas abychom začali přemýšlet o vánoční výzdobě. Máme tu několik tipů, jak na kouzelnou výzdobu a vánoční atmosféru tento rok.

Adventní kalendář je prostě klasika.

Jestli Vás už také nudí ty klasické ze supermarketu, co takhle si vytvořit svůj vlastní kalendář? Letos jsme pro vás připravili novinku – sadu pro skládání adventního kalendáře z papíru, do kterého si nakonec dáte svoje vlastní dobroty! V balení najdete 24 připravených dílků z elegantního papíru příjemného na dotek, ze kterých vzniknou domečky a stromečky. Složit je můžete sami a udělat tak dětem překvapení, nebo je do tvoření zapojit a užít si společné chvilky. Až budete hotovi, připravte si Vaše oblíbené dobroty a dejte je do každého ze složených tvarů. Nakonec si kalendář pověste, například na nějakou vánoční větvičku, nebo jen tak na okno nebo zeď. Odměna na Vás bude čekat a udělá každý den o něco sladší.

ww

Dejte si vánoční dobroty a nápoje.

Přichází zima a už je konečně čas na svařák! Pokud nepijete, určitě vyzkoušejte nealkoholickou variantu z brusinkového a jablečného džusu, nezapomeňte na skořici, hřebíčky a pomeranče.

pexels-giftpunditscom-1666061

Adventní kalendář je jen začátek, chce to ale i další výzdobu.

Se stromečkem možná čekáte na štědrý den, na začátku prosince ale můžou být nápaditou dekorací vlastnoručně vyrobené sněhové vločky z papíru a pohodovou atmosférou pomůžou vytvořit vánoční světýlka. Kdybyste chtěli vyzkoušet i něco nového, co třeba vánoční hvězdu? Pro ty tvořivé máme na webu připravené tři nové skládačky ve tvaru vánočních hvězd ve sváteční zlaté, perleťové růžové a sněhově bílé barvě. Pověste si je do okna, na strop, nebo přímo na stromeček a kouzlo Vánoc Vám rozzáří úsměv na tváři.

Papertime V†noce 2020-30 copy

Krb, nebo hodně svíček.

Odpojte se od online světa a odpočiňte si. Zkuste jen tak sedět, povídat si, pozorovat tančící oheň a užívat si klidné chvilky. Zvedne Vám to náladu, zahřeje a dodá spoustu energie na další studené dny.

pexels-pixabay-278508

Nezapomeňte na dárky.

Začněte přemýšlet o tom, komu a co dáte pod stromeček. Klidně si vytvořte seznam, sepište si všechny nápady, ať na nic nezapomenete. Nenechávejte nákupy na poslední chvíli – zbavíte se tak zbytečného stresu a paniky při pohledu na dlouhou dodací dobu, nebo vyprodané zboží. Pokud to zvládnete, předvánoční dny budou bez starostí a atmosféru vánoc si rozhodně užijete naplno. Pro inspiraci se mrkněte třeba na naše stránky, nedávno jsme představili několik novinek, které překvapí Vaše děti, partnery, rodinu, nebo i kamarády.

a

 

EV2A8447 (1)

 

Nově za každou Vaši objednávku zasadíme jeden strom

1 objednávka = 1 zasazený strom

To je nové motto, kterého se držíme ve snaze udělat naše podnikání udržitelnějším a přispět ke zlepšení naší planety. Bez Vás to ale nezvládneme a naopak nabízíme Vám zajímavou možnost udělat dobrý skutek a podílet se na ochraně životního prostředí.

tree01-min (1)

Proč to děláme? A proč vůbec stromy?

Naše skládačky jsou z elegantního italského papíru. Papír se vyrábí především z celulózy, která je připravována z těl jednoletých i víceletých rostlin, ale hlavně ze dřeva jehličnatých stromů. Rozhodli jsme se, že není dobré jen brát, ale také vracet zpět a proto se držíme heslem “Buy one. Plant one.”

tree02

Možná si říkáte, jak to vůbec funguje?

Každá objednávka u nás umožní vysazení jednoho stromu, které provádí nezisková organizace OneTreePlanted obnovující lesy po celém světě, především v Severní a Latinské Americe, Asii, Austrálii, nebo Africe.

tree03-min

Proč jsou pro naši planetu stromy důležité?

Stromy čistí vzduch, který dýcháme, filtrují vodu, kterou pijeme a regulují teplotu a klima. Lesy poskytují práci více než 1.6ti miliardám lidí po celém světě a jsou klíčovou složkou pro výrobu 25 % všech léčiv. Například kůra stromů je důležitá pro výrobu Aspirinu.

tree04

I Vy se můžete zapojit. Kupte si skládačku PaperTime a zasaďte s námi strom!

tree05

 

5 nápadů jak děti zabavit a podpořit jejich kreativitu

Koronavirus, zavřená škola, karanténa… Zatím nevíme jak dlouho aktuální situace s koronavirem potrvá, ale naše děti se už doma začínají nudit, nechtějí se soustředit a zlobí. Co doma? Co v karanténě a jak děti zabavit? Možná si kladete podobné otázky i Vy. Několik kreativních nápadů najdete v tomto článku.

Asi každý rodič se dnes snaží najít všemožné aktivity pro děti, ale zároveň také zajistit, aby se soustředily na domácí úkoly, popřípadě online výuku. Toto je důvod proč jsme se rozhodli pro Vás připravit pár tipů co s dětmi v karanténě. Od tvůrčích činností přes výuku a pohyb až po odpočinek a dlouhé večery.

To nejdůležitější na začátek

Možná už jste slyšeli, že nejtěžší úkoly je dobré dělat co nejdříve, protože po dokončení máte ještě velkou část dne před sebou. Ve škole děti získali různé návyky, které jim pomáhají udržet pozornost, když se ale snaží soustředit doma, mají s tím problém. Co s tím? I přesto, že jste celý den doma, zkuste dětem vytvořit návyky, jako kdyby chodili do školy. Vymezte přesně daný čas, například každý pracovní den od 9 do 11 hodin, který bude určen jen pro školní aktivity.

Dcera-se-soustředí-na-domácí-úkoly
Pro zpestření a udržení pozornosti je skvělá online výuka. Po oznámení vlády o uzavření škol se mladá učitelka češtiny Barbora Slámová rozhodla pro žáky základních škol natáčet výuková videa na YouTube. Naopak na matematiku můžete využít videa od Marka Valáška, který se soustředí na látku od základních, středních i vysokých škol.

Pokud hledáte něco interaktivního, co děti bude opravdu bavit, na výuku jazyků je skvělá aplikace Duolingo.

Nezapomeňte na pohyb

Maminka-a-dcera-cvičí-jógu-pro-děti

Dětem bude dříve nebo později chybět pohyb. Pokud máte tu možnost, vydejte se třeba do přírody na procházku. Jestli tu možnost nemáte, nevadí! Procvičit své tělo můžete i doma, zkuste s dětmi třeba jógu. Cvičit můžete například podle videa Jóga pro děti.

Zkuste něco vyrobit a podpořit kreativitu

Důležitá je i kreativita Vašich dětí, nejde jen o to, něco vyrobit, jde o tvořivý proces, kdy dítě objevuje, pro něj dosud neznámé a zajímavé věci. Běžně se o toto postarají kroužky malování, keramiky a podobně, které bohužel teď neprobíhají. Zkuste s dětmi tedy improvizovat doma!

Pejsek-z-papíru-ke-skládání-min

Tvoření z papíru Vaše děti opravdu baví? Překvapte je s něčím novým. Originální papírové 3D skládačky, které si po úspěšném složení mohou vystavit v pokojíčku jsme připravili tak, aby skládání bylo jednoduché pro každého. Z papíru si můžete složit například jednorožce, pejska, dinosaura, ale i další zvířátka.

Pár dalších nápadů na závěr

I když jsou děti více nadšené z online světa, vždy je dobré najít rovnováhu. Jako zpestření četby mohou děti vyzkoušet projekt Čtení pomáhá. Děti po přečtení knihy vyplní krátký test s kontrolními otázkami a po úspěšném vyplnění testu získají kredit 50 korun, který věnují na jeden z vybraných dobročinných projektů. Čtení pomáhá rozdá na charitativní účely každý rok 10 milionů korun.

girl-reading-a-book-with-eyeglasses-3887454-1024x710

Tak co děti doma? Už se nenudí? 

Děkujeme za přečtení článku! Za jakoukoliv zpětnou vazbu na náš první článek, nebo další nápady co dělat doma s dětmi budeme moc rádi, neváhejte nás kontaktovat na našem Instagramu a Facebooku, nebo e-mailové adrese info@papertime.cz.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Skládačky z papíru,
které vás nadchnou

Zábavu si s našimi papírovými dekoracemi užije celá rodina. Hotové skládačky jsou navíc stylovým doplňkem interiéru a taky perfektním dárkem pro každého. Mrkněte, co všechno jsme si pro vás připravili!

Objevte svět PaperTime
Vyberte si
Naše papírová rodina se každou chvilkou rozrůstá, a na své si tak přijdou nejen tradiční kočkomilové a pejskaři. Vyberte si skládačku, která vám do oka padne nejvíc!
Doma poskládejte
V obálce vám přijde nastříhaná skládačka, ke které stačí už jen štěteček a lepidlo — všechno najdete v našem e-shopu. Postupujte podle jednoduchého návodu a za chvíli máte hotovo.
Poplácejte se po rameni
Dobrá práce! Malé skládačky zaberou 20 minut, ty nejsložitější i několik hodin. Jedno je ale jisté! Skvělý pocit po poskládání budete mít úplně vždycky.
Zútulněte interiér
Teď už jen stačí namyslet, kam si své nové umělecké dílo vystavíte. A pak hurá zpátky do e-shopu, protože skládačky PaperTime jsou kapku návykové.

Skládačky z papíru pro děti

Naše skládačky doporučujeme pro děti od 7 let. Krásně rozvíjejí jemnou motoriku, kreativitu a schopnost soustředit se. Tvorba 3D parťáka navíc podporuje u dětí obrazovou a prostorovou představivost. A ta rozzářená očka po slepení posledního kousku jsou zkrátka k nezaplacení.

Skládačky z papíru, které myslí na planetu

S námi darujete dvakrát. Za každou jednu objednávku necháváme prostřednictvím organizace One Tree Planted zasadit jeden strom tam, kde to naše planeta potřebuje nejvíc. Věříme totiž, že každý jeden malý ekologický krůček se počítá!

Přečtěte si více

Jak jsme s papírovými modely začali?

Nápad vytvořit hravé papírové modely vznikl už před několika lety. Cesta k realizaci nebyla snadná, ale teď už víme, že jsme udělali dobře. Naše papírové modely dělají radost spoustě lidem. Pevně věříme, že budou bavit i vás. Hrajte si s námi!

Pro koho jsou papírové modely určené?

Náš záměr je vytvářet pro zákazníky originální papírové modely jako designové doplňky. Budou pro vás mít kouzlo v tom, že si je sami poskládáte a domovu tak dáte něco ze sebe. Něco, k čemu máte hlubší vztah. A našim papírovým modelům to sluší nejen v obývácích, ale i v dětských pokojích.

Jak skládat papírové modely?

Papírové modely pro děti, rodiče i milovníky designu. S originálními dekoracemi si pohraje každý. Vše je navíc velmi jednoduché. V balení dostanete vyřezané díly z kvalitního italského papíru, které budou připravené i s ohyby, a k tomu návod. K dostání je také speciální lepidlo a štěteček. Složení papírového modelu bude otázkou jedné kreativní chvíle.